• In verband met het corona virus is onze showroom uitsluitend op afspraak geopend. Het service center / de fietsenmaker is wel geopend, we hebben de nodige maatregelen getroffen en houden ons aan de adviezen van het RIVM. Onze excuses voor het ongemak en we danken u voor uw begrip. • Tel: +31 (0)88 – 012 30 00

Wetgeving

Wel op de openbare weg: Segway PT, Genny, Ninebot E-lite en Silence scooters

De Segway PT en Ninebot E-lite zijn sinds 2008 toegestaan op de openbare weg. Een mijlpaal die door ons eigen team bereikt is en waar we trots op zijn. Ook de Genny en de Silence scooters zijn goedgekeurd. Bij het gebruik van alle voertuigen die zijn toegestaan op de openbare weg, dient de de machine verzekerd te zijn. De Segway, Ninebot E-lite en de Silence e-scooter zijn motorrijtuigen in de zin van de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM). Dit betekent dat bij gebruik van de machine op de openbare weg de machine verplicht WAM-verzekerd moet zijn. Ook de Genny dient minimaal WAM-verzekerd te zijn.

Sluit direct een verzekering af

Leeftijd, rijbewijs en helm

De minimale berijdersleeftijd voor een Segway PT, Ninebot E-lite en Silence e-scooter is 16 jaar. Voor gehandicapten geldt bij het gebruik van een Segway PT op het trottoir/voetpad geen minimumleeftijd. Zij moeten wel een OV-begeleiderskaart, Valyspas of WMO-pas hebben. Voor de Genny geldt geen minimale leeftijd. Wel mag de Genny niet harder rijden dan 10 km/u bij een leeftijd onder de 16. Voor het besturen van een Ninebot E-lite, Veeley en Segway PT heeft u geen rijbewijs nodig en hoeft u geen helm te dragen.U heeft een bromfietsrijbewijs nodig om op de Silence e-scooter te mogen rijden. Een geldig autorijbewijs (B) of motorrijbewijs (A) is ook voldoende. Voor het besturen van een Silence scooter tot 25 kilometer per uur hoeft u geen helm te dragen. Bij een scooter met een maximum snelheid van 45 kilometer per uur dient u wel een helm te dragen. Ook de bijrijder dient hierbij een helm te dragen.

Verzekeringsplicht voor Segway en E-lite 

Tot en met 31 december 2010 waren Segways verplicht gekentekend. Per 1 januari 2011 is deze kentekenplicht afgeschaft. Wel is het nog verplicht om uw Segway PT of Ninebot E-lite te verzekeren. Zelfs als u de Segway of Ninebot E-lite uitsluitend op eigen terrein gebruikt, adviseren wij toch om het voertuig minimaal WA te verzekeren. Het algemeen gebruik van de Segway PT wordt toegestaan op fietspaden en rijbanen, mits daarbij een maximumsnelheid van 25 km per uur wordt aangehouden. Bij gebruik op het trottoir door gehandicapten geldt de maximum toegestane snelheid van 6 km per uur.

Per 1 januari 2011 is de kentekenplicht van de Segway PT vervallen. Er blijft wel een verzekeringsplicht voor Segway PT’s en Ninebot E-lite's die op de openbare weg rijden. Per 1 januari 2011 worden daarom verzekeringsplaatjes afgegeven door de verzekeringsmaatschappij. De verzekeringsperiode loopt standaard tot 1 mei van ieder jaar. Verzekerden ontvangen jaarlijks een nieuw verzekeringsplaatje van de verzekeringsmaatschappij. Vanaf 1 januari 2012 mogen Segway PT’s alleen nog maar met een verzekeringsplaatje op de openbare weg.

Niet op de openbare weg: Ninebot Kickscooter, miniPRO en One E+

De Ninebot by Segway Kickscooters, One E+ en miniPRO zijn niet toegestaan op de openbare weg. U kunt deze dus ook niet verzekeren. U kunt er wel op eigen terrein en binnen mee rijden. In Belgie zijn deze voertuigen wel toegestaan op de openbare weg en ook Duitsland heeft onlangs de elektrische steps goedgekeurd. 

Voor vragen neem contact op

Segway-PT-Segway-Nederland-Weg

 ✓

Ninebot-Elite-Segway-Nederland-Weg5728a6350072e

 ✓

Genny-Segway-Nederland-Weg

 ✓

Silence-zonder-accessoires_smaller

 ✓

Ninebot-miniPRO-Segway-Nederland-Weg

 

Ninebot-miniPRO-Segway-Nederland-Weg

 

Ninebot-One-Segway-Nederland-Weg

 

Laatst bekeken