Wetgeving

Welke producten mogen op de openbare weg?

Segway-PT-Segway-Nederland-Weg

 ✓

Ninebot-Elite-Segway-Nederland-Weg5728a6350072e

 ✓

Genny-Segway-Nederland-Weg

 ✓

Ninebot-miniPRO-Segway-Nederland-Weg

 

Ninebot-One-Segway-Nederland-Weg

 

 

WAM-verzekering verplicht

Bij het gebruik van de Segway PT en de Ninebot E-lite+  op de openbare weg dient de de machine verzekerd te zijn. De Segway/Ninebot is een motorrijtuig in de zin van de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM). Dit betekent dat bij gebruik van de machine op de openbare weg de machine verplicht WAM-verzekerd moet zijn.

Minimaal 16 jaar

De minimale berijdersleeftijd voor een Segway PT is 16 jaar.

Verzekeringsplaatje verplicht

Per 1 januari 2011 is de kentekenplicht van de Segway PT vervallen. Er blijft wel een verzekeringsplicht voor Segway PT’s en Ninebot E-lite's die op de openbare weg rijden. Per 1 januari 2011 worden daarom verzekeringsplaatjes afgegeven door de verzekeringsmaatschappij. De verzekeringsperiode loopt standaard tot 1 mei van ieder jaar. Verzekerden ontvangen jaarlijks een nieuw verzekeringsplaatje van de verzekeringsmaatschappij. Vanaf 1 januari 2012 mogen Segway PT’s alleen nog maar met een verzekeringsplaatje op de openbare weg.

Segway PT toegestaan op openbare weg

Op 25 maart 2008 heeft de Tweede Kamer twee moties over de Segway PT aangenomen. Het algemeen gebruik van de Segway PT wordt toegestaan op fietspaden en rijbanen, mits daarbij een maximumsnelheid van 25 km per uur wordt aangehouden. Bij gebruik op het trottoir door gehandicapten geldt de maximum toegestane snelheid van 6 km per uur.

Ninebot E-lite + toegestaan op openbare weg

Voor de Ninebot E-lite + gelden dezelfde regels als voor de Segway PT. De Ninebot E-lite + dient verzekerd te zijn en het verzekeringsplaatje dient op de Ninebot E-lite + bevestigd te zijn voordat u op de openbare weg gaat rijden. De Ninebot E-lite + is net als de Segway PT toegestaan op de openbare weg. Hiervoor gelden ook dezelfde verkeersregels als voor de Segway PT.

Ninebot One E+ niet op openbare weg

De Ninebot One E+ is niet toegestaan op de openbare weg. U kunt er wel op eigen terrein en binnen mee rijden.

Voor vragen neem contact op

Laatst bekeken