• Dé specialist in licht elektrische voertuigen voor uw business | Geopend maandag t/m vrijdag van 08:30-17:00 | Telefoonnummer 088 0123 000

Wetgeving en verzekeren

Wel op de openbare weg: Segway PT, Genny, Paxster, Urban Arrow en Silence scooters

Segway PT

De Segway PT is sinds 2008 toegestaan op de openbare weg. Een mijlpaal die door ons eigen team bereikt is en waar we trots op zijn. Tot en met 31 december 2010 waren Segways verplicht gekentekend. Per 1 januari 2011 is deze kentekenplicht afgeschaft. Wel is het nog verplicht om uw Segway PT te verzekeren: de Segway is namelijk een motorrijtuig in de zin van de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM). Dit betekent dat bij gebruik van de machine op de openbare weg de machine verplicht WAM-verzekerd moet zijn. Dit betekent dat de Segway een verzekeringplaatsje nodig heeft. Verzekerden ontvangen jaarlijks een nieuw verzekeringsplaatje van de verzekeringsmaatschappij.

De minimale berijdersleeftijd voor een Segway PT is 16 jaar. Voor het besturen van een Segway PT heeft u geen rijbewijs nodig en hoeft u geen helm te dragen. Voor gehandicapten geldt bij het gebruik van een Segway PT op het trottoir/voetpad geen minimumleeftijd. Zij moeten wel een OV-begeleiderskaart, Valyspas of WMO-pas hebben. 

Zelfs als u de Segway PT uitsluitend op eigen terrein gebruikt, adviseren wij toch om het voertuig minimaal WA te verzekeren. Het algemeen gebruik van de Segway PT wordt toegestaan op fietspaden en rijbanen, mits daarbij een maximumsnelheid van 25 km per uur wordt aangehouden. Bij gebruik op het trottoir door gehandicapten geldt de maximum toegestane snelheid van 6 km per uur.

Genny

Voor de Genny geldt geen minimale leeftijd. Wel mag de Genny niet harder rijden dan 10 km/u bij een leeftijd onder de 16. De maximale snelheid van de Genny is 12 km/u. De Genny dient net zoals een Segway minimaal WAM-verzekerd te zijn.

Paxster

De Paxster is leverbaar als L6e-BU (45 km/uur) of L7e-CU (60 km/uur) uitvoering. Met een EU L6e-BU typegoedkeuring is het een brommobiel met kenteken- en verzekeringsplichtig en mag het worden bereden vanaf 16 jaar, zonder helm, met een AM-rijbewijs. Met een EU L7e-CU typegoedkeuring is het een brommobiel met kenteken- en verzekeringsplichtig en mag het worden bereden vanaf 18 jaar, zonder helm, met een B-rijbewijs. De Paxster kan ook op privé terrein of indoor worden gebruikt. 

Silence e-scooters

U heeft een bromfietsrijbewijs nodig om op de Silence e-scooter te mogen rijden. Een geldig autorijbewijs (B) of motorrijbewijs (A) is ook voldoende. Voor het besturen van een Silence scooter tot 25 kilometer per uur hoeft u geen helm te dragen. Bij een scooter met een maximum snelheid van 45 kilometer per uur dient u wel een helm te dragen. Ook de bijrijder dient hierbij een helm te dragen. De Silence scooter is kenteken- en verzekeringsplichtig. Deze dienen minimaal WAM-verzekerd te zijn.

Verzekeren

Voor vragen over verzekeringen of een offerte aanvraag, kunt u terecht bij onze partner BSB Verzekeringen:

BSB Verzekeringen
Postbus 322
6160 AH Geleen
+31 46 423 0231
info@bsbverzekeringen.nl

Niet op de openbare weg: Ninebot Kickscooter, miniPRO en One E+

Omdat wij veel vraag krijgen over de Ninebot producten (die wij zelf niet verkopen) hebben we hieronder uitgelegd hoe het zit met de Nederlandse regelgeving voor deze producten.

De Ninebot by Segway Kickscooters (elektrische steps), One E+ en miniPRO zijn niet toegestaan op de openbare weg. U kunt deze dus ook niet verzekeren voor de openbare weg. U kunt er wel op eigen terrein en binnen mee rijden. Deze kunnen ook niet zomaar worden toegestaan, ze moeten dan namelijk voldoen aan de (vele) eisen voor een Bijzondere Bromfiets. Er bestaan wel elektrische steps die zijn goedgekeurd voor de openbare weg, deze moeten onder andere een zadel hebben, spiegels en speciale verlichting (niet in ons assortiment). Ook elektrische steps met stepondersteuning zijn wel toegestaan op de openbare weg (niet in ons assortiment). Meer informatie kunt u vinden op de website van de Rijksoverheid. Ook kunt u op de website van de RDW zien welke voertuigen precies onder de wetgeving voor de Bijzondere Bromfiets vallen. In Belgie zijn elektrische steps en andere Ninebot producten overigens wel toegestaan op de openbare weg en ook Duitsland heeft de elektrische steps goedgekeurd. 

Voor vragen neem contact op

Laatst bekeken