• Dé specialist in licht elektrische voertuigen voor uw business | Geopend maandag t/m vrijdag van 08:30-17:00 | Telefoonnummer 088 0123 000

De comeback van de elektrische scooter

Onlangs werd bekend gemaakt dat er sinds 2012 minder e-scooters worden verkocht dan in de jaren daarvoor. Dat terwijl veel stedencentra brandstofscooters weren en de overheid elektrisch rijden steeds meer stimuleert. Redenen voor de terugval? “Vooroordelen, tegenvallende kwaliteit en e-bikes”, aldus een ervaringsdeskundige.

Tegenvallende kwaliteit

Sociaal werkvoorziening Inclusief Gresbo uit Nunspeet schafte bijna tien jaar geleden elektrische scooters aan voor hun postbezorgers. “Achteraf was dit te vroeg omdat de scooters nog niet genoeg waren doorontwikkeld”, vertelt Karel Vos, Facilitair Manager bij Inclusief Gresbo. “Ze waren zeer onbetrouwbaar.” En dus werden de elektrische scooters weer omgeruild voor brandstofscooters.

Inmiddels 10 jaar later staat er tóch weer een elektrische scooter voor de deur: de Silence scooter. Deze heeft Inclusief Gresbo kunnen overtuigen dat e-scooters wél betrouwbaar kunnen zijn. De elektrische Silence scooter, die volledig in Spanje wordt ontwikkeld en geproduceerd, richt zich vooral op de B2B markt en wordt gebruikt door professionals als politie, bezorgdiensten, BOA’s en beveiligers. En dus ook door Inclusief Gresbo. Zij gebruiken de scooter voor postbezorging. Vos; “We hebben veel elektrische scooters getest en er waren steeds teveel haken en ogen: de actieradius voldeed niet, de bouwkwaliteit was slecht of de organisatie die erachter zat was niet professioneel genoeg.” De Silence had deze problemen allemaal niet. En dus gebruiken de postbezorgers nu al een half jaar de Silence scooters.

Vooroordelen

Niet alleen moeten de huidige elektrische scooters opboksen tegen de negatieve ervaringen van de elektrische scooters die zo’n tien jaar geleden werden geproduceerd, er zijn ook veel vooroordelen over elektrische scooters in het algemeen. Het grootste vooroordeel is die van de beperkte actieradius. Maar dit gaat al lang niet meer op. Zo kan de Silence scooter een actieradius bereiken tot maar liefst 180 km op één acculading, wat ruim genoeg is voor de gemiddelde bedrijfsactiviteit.

Scooters vs. fietsen

Naast de voordelen en de negatieve ervaringen is er nog een andere veel gestelde vraag; waarom zou je elektrische scooters aanschaffen terwijl je ook (elektrische) fietsen kan inzetten? Karel Vos antwoordt; “Vanwege de simpele reden dat het sneller is, er meer post in kan worden vervoerd én omdat het fysiek lichter is.” De Silence scooter heeft een laadvermogen tot 175 kg en een speciaal B2B chassis. Dit laatste uit zich in een langere wielbasis waardoor de scooter niet alleen ergonomisch vriendelijker is voor de berijders door de grotere beenruimte, maar ook comfortabeler rijdt. Ook zorgt de langere wielbasis voor extra cargo ruimte.  

Comeback

Ondanks de tegenvallende cijfers is de elektrische scooter toch een comeback aan het maken. Afgelopen winter is de 40.000ste elektrische scooter verkocht, en in de afgelopen maanden zijn er drie keer zoveel e-scooter verkocht dan in dezelfde periode in 2017. Inmiddels heeft ook de Silence scooter steeds meer partijen kunnen overtuigen van de kwaliteit van de elektrische scooter. De Silence wordt momenteel al ingezet door gemeente als Rotterdam, Den Haag, Groningen en Gent, verschillende post- en maaltijdbezorgers en beveiligers.

E-Milers.com uit ’s-Hertogenbosch is exclusieve distributeur van de Silence scooter. Meer informatie is hier te vinden.

Vond je dit interessant? Abbonneer je dan hier op onze nieuwsbrief.

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden. Voor meer informatie over het gebruik van uw gegevens, verwijzen wij u graag naar onze Privacyverklaring.