• Dé specialist in licht elektrische voertuigen voor uw business | Geopend maandag t/m vrijdag van 08:30-17:00 | Telefoonnummer 088 0123 000

Het verhaal achter de naamgever van de Piet Kruijt award

Vandaag wordt voor de tweede keer de Piet Kruijt award uitgereikt tijdens Vakbeurs Ecomobiel. Trots zijn wij op dit eerbetoon aan Piet, oprichter van E-Milers.com én een van de grondleggers van elektrische micromobiliteit in Nederland. Zoals de jury mooi verwoordt: "Innovatief, energiek en verbindend: zo was Piet – en dat zijn dan ook kwaliteiten waarnaar de jury op zoek is." Maar wat maakte Piet tot die visionair? Een overzicht dat bijna 20 jaar geleden begon.

Begin deze eeuw zag Piet de Segway Personal Transporter (PT) voor het eerst. Een perfecte aanvulling op openbaar vervoer, dacht hij toen. De last mile. Maar ook een oplossing voor in drukke binnensteden, grote bedrijfshallen, mensen met een beperking en zelfs voor sporttoepassingen. Hij vloog in 2004 naar de fabrikant in Amerika en in 2005 werd Segway Nederland opgericht: importeur van de Segway PT in Nederland. Ter vergelijking: pas in 2008 kwam het eerste model van Tesla uit.

Het duurde maar liefst vijf jaar tot de Segway PT werd goedgekeurd voor de Nederlandse weg. Al die jaren ging Piet op en neer naar Den Haag, debatteren, lobbyen. Met tot gevolg in 2008 eindelijk een gedoogregeling en dus in 2010 een eigen wetgeving: de wet Bijzondere Bromfietsen. Het was tevens het startsein voor de introductie van andere bijzondere voertuigen zoals de BSO bus, Kickbike en Trikke én bovendien werd zo de weg geëffend voor elektrisch vervoer in Nederland.

Fast forward naar 2015. De Segway was in de jaren daarvoor meer uitgegroeid tot een voertuig voor de fun, voor stadstours, en niet voor de zakelijke toepassingen waarvoor Piet het op de markt had gebracht. Hij zag dat er behoefte was aan meer vormen van licht elektrische voertuigen voor zakelijke toepassingen, zoals e-scooters. Geen slechte kwaliteit zoals in de jaren daarvoor op de markt was gebracht. Want in 2012 waren er tegen alle verwachtingen in mínder e-scooters verkocht dan in de jaren daarvoor, omdat de actieradius niet voldeed, de service was slecht of de bouwkwaliteit was ondermaats. Redenen voor Piet om een eigen serviceafdeling op te starten en op zoek te gaan naar een kwalitatief sterke en betrouwbare elektrische scooter voor zakelijk gebruik.

Piet vond die kwaliteit in de Spaanse Silence e-scooter. Met dat nieuwe merk dekte Segway Nederland de lading niet meer en dus werd de naam in 2016 veranderd naar E-Milers: specialist in licht elektrische voertuigen. Er werden meer producten toegevoegd aan het assortiment. Allemaal uit het hogere segment die zich onderscheiden van concurrenten op het gebied van kwaliteit. De producten moesten zich ook onderscheiden van elkaar, waarbij het totale assortiment een oplossing moet kunnen bieden voor de meeste mobiliteitsvraagstukken: de one stop shop. Mét een eigen serviceafdeling waarbij kwaliteit op één staat.

Misschien was Piet in 2005 simpelweg te vroeg. Want hoe meer gelijk kon hij krijgen, toen E-Milers.com na zijn overlijden in 2020, in 2021 dat is geworden wat hij voor ogen had: de focus is compleet verplaatst van B2C naar B2B en van personenvervoer naar cargo en de serviceafdeling heeft een dermate groei en professionalisering doorgemaakt dat landelijke, kwalitatieve service mogelijk is. En alle resultaten in 2022 bewijzen wat voor een visionair Piet was: met vier sterke merken in het assortiment, een aantal grote, vaste klanten en duizenden verkochte voertuigen is E-Milers.com dé specialist geworden in licht elektrische voertuigen.

Wij, vrouw, zoon, schoondochter en het hele team van E-Milers die het bedrijf samen mogen voortzetten, zijn dan ook enorm trots wat Piet heeft betekend voor elektrisch vervoer in Nederland. Bijna nóg trotser zijn wij op het feit dat er nu een award naar hem is vernoemd en kunnen niet wachten om de winnaar van dit jaar te mogen feliciteren. Vandaag om 13:00 wordt de Piet Kruijt award uitgereikt tijdens Vakbeurs Ecomobiel in de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch.

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden. Voor meer informatie over het gebruik van uw gegevens, verwijzen wij u graag naar onze Privacyverklaring.