• Dé specialist in licht elektrische voertuigen voor uw business | Geopend maandag t/m vrijdag van 08:30-17:00 | Telefoonnummer 088 0123 000

Op reis met de Genny elektrische rolstoel: “Als rolstoeler toch genieten van de natuur”

Voor veel rolstoelgebruikers is de Genny elektrische rolstoel een uitkomst. Maar wat maakt de Genny nou eigenlijk zo handig en uniek? In deze blog geven we antwoord op deze vraag door het verhaal, of eigenlijk de reis, van een Genny gebruiker: Kirsten Maeyaert.

Met 20.000 kilometer op de teller in 5,5 jaar is Kirsten Maeyaert misschien wel een van de grootste ervaringsdeskundige van de Genny. Kirsten is, zoals ze het zelf zegt, al sinds haar jeugd verzot op nomadische reizen: “Vertrekken vanaf mijn eigen voordeur en op eigen kracht elke keer verder trekken naar een (nieuwe) horizon. Hierbij genietend van landschappen, geuren en geluiden en dit alles op een rustig tempo. Onderweg mensen ontmoeten en aardrijkskunde leren door fysiek landschappen te verkennen.” In haar tienerjaren ging zij er met haar broer en een vriendin op uit om per fiets, met tenten op de bagagedrager, de ronde van Vlaanderen te fietsen. “Tot op de dag van vandaag blijft dit mijn favoriete manier van reizen.” Tegenwoordig zet Kirsten, door een verlamming, deze reizen voort met een manuele handbike met elektrisch aankoppelwiel en sinds dit jaar ook met ‘Pluto’: haar Genny elektrische rolstoel.

Afgelopen zomer was het ideale moment voor Kirsten om een reis met de Genny te maken. Een half jaar daarvoor heeft zij middels fysiotherapie toegewerkt naar de twee weken durende reis. Naast de fysieke belasting van de reis betekende het namelijk ook twee weken geen behandeling. Kirsten: “Dus moest ik niet alleen zo soepel mogelijk aan de start verschijnen, maar ik had ook incasseringsvermogen nodig.” Naast deze goede voorbereiding kreeg ze ook hulp: “deze reis was onmogelijk zonder mijn vaste chauffeur van de firma Brants Vervoer. Hij is al meer dan drie jaar vertrouwd met mijn verplaatsingen en bijhorend materiaal. Hij reisde elke dag mee om in en uit te checken en te helpen bij materiaalpech.”

Als kunstenares in opleiding wilde Kirsten graag op eigen kracht naar het kunstfestival in het Belgische Watou. Vanuit haar woonplaats Muizen (België) betekende dit een route van 500 kilometer dwars door Vlaams-Brabant, Oost- en West-Vlaanderen. “Vooral die eerste twee provincies hebben een soort wegdek dat je het best kan typeren als divers en uitdagend. Het aantal putten en bulten is hoger dan het aantal kilometers dat ik al heb afgelegd met mijn Segway (De Genny is op een Segway gebouwd en wordt daardoor ook wel eens Segway of Segway rolstoel genoemd, red). Hoewel elke schok lastig verteerbaar blijft, zorgt mijn Segway wel voor enige ‘opvang’. Vandaar de keuze voor Pluto.”

Tijdens de tocht deed ze diverse plaatsen aan. Op haar Genny heeft Kirsten maximaal 40 kilometer per dag afgelegd. “Mijn favoriete terrein met de Segway rolstoel is het bos”, vertelt Kirsten. “Het is zalig om als rolstoeler toch te kunnen genieten van de natuur. In een laag tempo laat ik Pluto rustig zijn weg zoeken, ook op de kleinere bospaadjes. Dan voel je de Segway pas ten volle gebruikmaken van het balancerende systeem om de oneffenheden optimaal te overbruggen. Dan kiest Genny Pluto zelf de ideale route voor mij. Dat is de Segway techniek op zijn best.”

Terwijl voor een traditionele rolstoel kinderkopjes en wegenwerken lastige terreinen zijn, heeft de Genny hier geen probleem mee. “Dit soort ondergronden komen in België, zeker ten opzichte van Nederland, frequenter voor. Voornamelijk in de provincies waar ik door reisde. Bovendien heb je in de Vlaamse Ardennen veel bolle wegen. Als daarbij tegenliggers je pad kruisen, is de wendbaarheid van Pluto een zegen, alleen al voor de veiligheid.”

De grootste uitdaging? “De hellingen in de Vlaamse Ardennen”, aldus Kirsten. “Voor wielerliefhebbers zijn die bekend: de heuvels waar wielrenners jaarlijks strijden om winst in de Ronde van Vlaanderen. Toen ik op mijn zeventiende met bepakte fiets zonder versnellingen die hellingen trachtte te bedwingen, lukte dat maar bij enkele hellingen. Ik wilde wel eens weten of ik nu wél de befaamde Koppenberg kon bedwingen.” En afgelopen zomer is het dan eindelijk gelukt, mét haar Genny Pluto.

reis-Kirsten-MeayeartOqk5Xye5qGDIF

Wilt u meer weten over het reizen door Vlaanderen met een rolstoel, lees dan ook het interview met Kirsten Maeyaert op Toerisme Vlaanderen.

Wilt u meer weten over de Genny elektrische rolstoel, klik hier voor meer informatie.

Vond je dit interessant? Abbonneer je dan hier op onze nieuwsbrief.

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden. Voor meer informatie over het gebruik van uw gegevens, verwijzen wij u graag naar onze Privacyverklaring.